Vrijwilliger worden

Wie zijn wij?

Stichting Steunpunt Vluchtelingen Waalre (SVW) is een zelfstandige Waalrese organisatie. Wij zetten ons in voor statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) bij hun integratie in onze gemeente en in de Nederlandse maatschappij.  Daarnaast ondersteunt SVW vluchtelingen uit Oekraïne tijdens hun verblijf in Waalre.

Wat doen wij?

Momenteel begeleiden wij meer dan 100 statushouders en ongeveer 40 Oekraïners. We doen dit in het algemeen met veel plezier en het geeft ook voldoening. Maar het is niet altijd makkelijk. We ontdekken als vrijwilliger dat de Nederlandse maatschappij toch behoorlijk ingewikkeld is!

Hoeveel tijd heb je nodig als vrijwilliger?

Een belangrijke vraag van aspirant-vrijwilligers is, hoeveel tijd je ermee bezig bent. Het antwoord is, dat het tijdbeslag sterk afhangt van wat je doet. In de eerste paar weken na de huisvesting is de begeleiding intensief en kost het een tot twee dagen per week. Na enkele weken wordt het tijdbeslag veel kleiner. Met enkele uren per week kun je dan eigenlijk alles doen wat nodig is.

Ook met minder tijd kun je helpen

Er zijn ook vrijwilligers met speciale rollen, onder andere voor het zoeken naar stage- of werkplekken, taalmaatjes, het geven van bijles (ook aan kinderen) en voor extra taallessen Nederlands. Dat zijn zaken die veel minder tijd kosten per week.

Trends

Omdat er een toename is van het aantal statushouders en Oekraïense vluchtelingen, kun je als vrijwilliger zo bij ons aan de slag. Nieuwe vrijwilligers worden altijd ingeleerd door met een ervaren vrijwilliger mee te lopen.

Tot slot

Of je nu veel of weinig tijd hebt, er zijn altijd mogelijkheden om binnen SVW je steentje bij te dragen. Neem dus contact met ons op als je interesse hebt, dan kunnen we je vragen beantwoorden en mogelijk ook een leuke klus vinden die bij jou past!

Contact

Als je het contactformulier instuurt, dan nemen we op korte termijn contact met je op.

Je kunt ons ook steunen met een gift op bankrekening NL37 RABO 0101 1443 93 t.n.v. stichting Steunpunt Vluchtelingen Waalre. SVW is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).